När planeringen av Alice återkomst till underlandet på Teater Sesam började hade jag en idé om att skådespelarna skulle sköta musiken själva. Det visade sig att de skulle bli fullt upptagna att skådespela och sköta dockor, skuggspel etc så enda möjligheten var att integrera instrumentet i scenografin. Då kom jag på det magiska trädet med triggmikar utplacerade och ett mindre pianoklaviatur fullt spelbart. Vid beröring av olika blad skulle ljud spelas upp, korta som långa och med full anslagskänslighet. Materialet till trädet blev en gren från fallet fruktträd med påskruvade rötter och extra grenar beklätt med plastväxter och papiermaché- klockstycken. Resultatet blev trädet på bilden och smakprov hur det fungerar kan du se på klippet om du klickar HÄR!
startsida
aktuellt
teater
film
discografi
biografi
ljudexempel
intrumentbyggen
I "Det osynliga barnet" ovan är skådespelaren helt själv ute med föreställningen så här krävdes en kompakt lösning. Berättelsen dimper ner hos barnen med en medhavd rejäl resväska med hjul. Den rymmer förutom dockor och mindre rekvisita även en komplett ljudanläggning med en omlödd CD spelare som genom tryckknappar på väskans handtag kan spelar sig fram genom föreställningen. En liten sub och fyra satteliter som allt drivs med 12 volt leverera musik och ljudlandskap medan berättelsen växer fram. Musik att lyssna till finns under fliken "ljudexempel".
I barnoperan Drömfabriken köptes en cello från Thomann cyberstore in för som framgår av bilden så står den på en stol och det blev lite för riskabelt med ett finare instrument. Cellon låter helt OK men jag gick loss med slippapper, kniv och bets så vips såg den gammal och sliten ut och dessutom med spets på! Bredvid står vindmaskinen som blev till en kväll efter materialinköp på Hornbach för 150 spänn! Låter kanon och scenograf Torben Kulin gick loss med färgpytseln.Varje operascen bör ha en vindmaskin och en åskplåt! Finns på Youtube!

Sök på Hej Opera

Ett Guds Barn blev till i en undersökande process och här har symboliken och instrumenten vuxit samman. Korset som utformats efter skådespelarens mått kläs med en triangelformad harpa som med korsets hjälp får sin klanglåda. Bara harpan på ram är knappt hörbar då den saknar resonanslåda. Den skruvas med ett enkelt handgrepp på korset och blir till en korsharpa. För att lyssna till Hans Brorson när han framför "Skapa i mig Gud ett helt hjärta" komponerat för enhandsspel och sång, klicka Här!

Orgeln utan sina pipor liknar en grav med sitt tydliga kors. Skådespelaren placerar piporna på de fyra munstyckena och med de två bäljarna och 4 vipptangenter försedda med linor kan orgeln trakteras. 1 bälj fylles med luft genom att lyftas samtidigt som den andra sänks ner och detta skapar möjlighet att spela 2 pipor i taget. Även här finns ett klipp som visar hur orgeln fungerar i praktiken! Mammans bön framförs även den av Hans Brorson. Piporna är lånade av GOArt i Göteborg. Lyssna här!

"Alexander och påfågeln" utspelar sig i Brasilien och ett av temana var återvinningsprincipen som fick till följd att det mesta gjordes av papp eller trä. Bla tillkom denna fattigmansbas, en tvåsträngad lådbas med Ica tvättlina som lämpliga strängar. Instrumenthögen inspirerades av en sorts träskulptur där musikinstrument såsom slagverk, harpa, klockspel, piano, gitarr och ukulele förvarades. Där finns också de triggningspreparerade spröten som genom lite datateknik försågs med lämpliga ljud och musiksnuttar och allt etersom föreställningen fortskred spelade man på dessa sprön genom att knacka på dom.
Ett stycke Silent Bass, som blev till när Alice, min dotter var liten och jag var pappaledig. Består av ekgreppbräda, björkhals och furukropp. Stallet är försett med en fishmann pickup och stackeln är utbytt mot en riktig kontrabasstackel och inte som på bilden. Stämskruvarna är från mekaniken till en Elbas. Strängar hade jag redan så den kostade inte mer en 2 000 kr i materialkostnad. Fungerar utmärkt!
I "Vägen till Bolero" byggde jag musikinstrument i skala 1:5 som trakterades av dockor och deras dockspelare. Självklart lät instrumneten inte utan musiken/instrumentdelarna låg på dator men när de spelade Bolero tillsammans väcktes den lilla orkestern bestående av 10 musiker till liv och spelade tillsammans...
Mitt mest seriösa bygge hittills är min barockcello som sagta tar form på fiolbyggarklubben Snäckan i Göteborg där jag är medlem sedan 3 år. Med hjälp av Gubbarna och diverse litteraur så är detta tänkt att bli något fint! Till höger en 1/4 cello som jag snodde ihop hemma i köket med tanke på Alice men den blev mest hängande. Playwood lock och botten med sarg i bokfanér. Den låter!
När Rosens namn på Stadsteatern med Freddie Wadling som sjungande munk skulle repas in så tänkte jag på en vevlira. Ett medeltida instrument med nycklar som på en harpa men med ett hjul som spelar strängarna. Den användes aldrig i den produktionen men väl i midsommar-nattsdröm på Sesam flera år senare.

Kantelen till höger blev till när Masthuggsteatern behövde en dylik

<frame name="NoName" src="" noresize>

<frame name="NoName" src="" noresize>

</frameset>

Instrumentbyggen